Werkwijze

Video-hometraining

Voor de ouderschapscoaching maak ik gebruik van de methode video-hometraining (VHT). In het kort betekent dat samen kijken naar je gezin aan de hand van korte video-opnames. We kijken naar de communicatie: wat vertelt het kind met zijn gesproken en ongesproken taal en hoe reageer jij hier als ouder op. Het doel is dat jullie elkaar begrijpen. Dat het kind zich gezien voelt, zich goed kan ontwikkelen en met jou wil samenwerken (een kind dat verbinding voelt met zijn ouders zal veel meer geneigd zijn om samen te werken!).

Hoe het praktisch gezien werkt met video-opnames en feedback is hier te lezen.

Uitgangspunten

Bij de ouderschapscoaching zijn er een aantal uitgangspunten die ik als basis hanteer. Een paar genoemd:

Gezinnen willen het goed hebben met elkaar

In essentie willen kinderen geliefd worden door hun ouders en willen ouders het beste voor hun kinderen. Er is altijd een wens voor een liefdevolle ouder-kind relatie. Dat geeft een verdiepende kijk, voorbij het gedrag. Met hun gedrag proberen kinderen te vertellen wat er in hen omgaat. Aan ons om dit gedrag te ‘lezen’ zodat we het kind begrijpen en kunnen inspelen op zijn behoeften. Als dit lukt ga je naar verbinding en samenwerking. Het contact is prettig en het kind kan zich optimaal ontwikkelen.

Wat je aandacht geeft, groeit

Daarom geven we aandacht aan wat wél lukt. Aan geslaagde momenten. Zodat het er steeds meer worden. En staan we extra stil bij mooie beelden van je gezin – een lach, lieve blik, verbindend gebaar. Om je blik te richten op de leuke, mooie kanten van je kind en die kunnen groeien.

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden

Op videobeelden van je gezin is alles te zien dat belangrijk is voor een goede ouder-kind relatie. Je kunt tot in het klein inzoomen om te zien wat er precies gebeurt dankzij de mogelijkheid om beelden stil te zetten en terug te spoelen.  Zelfs de kleinste lichaamstaal is zichtbaar. Daarbij helpen videobeelden om objectief naar je gezin te kijken. Je stapt er letterlijk uit en kijkt ernaar. En wat ook als prettig ervaren wordt is dat de beelden voor zich spreken, we hoeven minder te praten met elkaar en komen sneller tot de kern.

Empowerment

De ouderschapscoaching zet jullie in je kracht. En we streven ernaar dat jullie zo snel mogelijk weer zelf met vertrouwen verder kunnen. Dus geen ellenlange trajecten maar kort en effectief.

Zin gekregen om een eerste afspraak te maken? Of om meer informatie te krijgen? Neem contact op.